KRÉMOVÝ DESERT S BEZVAJEČNÝMI PIŠKOTY A BANÁNEM


U tohohle desertu jsem si nezapisovala přesné množství surovin, takže popis jeho výroby berte spíš jako tip na přípravu lehké, rychlé a hlavně moc dobré sladkosti, která má minimum tuků. Aneb i s absencí tvarohu a smetany si můžete vychutnat skvělé krémy za minimum peněz.

Tofu natural nasladko
I tofu může chutnat skvěle!

Na 3 skleničky desertu s bezvaječnými piškoty a s banánem budete potřebovat:

  • 1.5 balení tofu natural (bílé, neochucené tofu – seženete dnes už i v běžných řetezcích – Billa, Tesco, Lidl, Penny Market)
  • 1 – 2 banány
  • 1 balení bezvaječných piškotů – objevila jsem jahelné piškoty od firmy Natural (seženete v prodejnách zdravé výživy)
  • 1 hrníček kávy s kapkou rostlinného mléka nebo se lžičkou instantního kokosového nápoje
  • sirup z agáve (nebo jiné sladidlo)
  • 2 čajové lžičky vanilkového aroma – pro tyto případy používám zn. Dr. Oetker
  • vodu – takové množství, aby vám při mixování s tofu vznikl řídký krém
  • cca 5 polévkových lžic instantního kokosového nápoje (není potřeba, pokud místo vody použijete rostlinné mléko)

 

Vanilkové aroma od Dr. Oetkera je chuťově celkem dost umělá záležitost, do které jsem se pustila, když mi přišlo vanilkové aroma z Marks and Spencer tak jemné, že jsem ho v jídle vůbec necítila. Vanilkové aroma od Dr. Oetkera bych normálně vůbec nedoporučila, ale v tomto případě skvěle skryje „pachuť“, kterou u tofu můžete někdy cítit.

Vanilkové aroma
Tohle aroma je vhodné do desertů z tofu, protože je tak výrazné, že chuť tofu dobře schová

Jsem moc ráda, že jsem našla bezvaječné piškoty od firmy Natural. Samotné chutnají trochu „zdravotně“, ale do desertů se hodí znamenitě. Navíc oceňuji, že nejsou příliš sladké.

Jahelné bezvaječné piškoty
Jahelné bezvaječné piškoty
Jahelné bezvaječné piškoty
Jahelné bezvaječné piškoty

Z tofu slijeme přebytek vody a dáme ho do nádoby, ve které půjde dobře mixovat tyčovým mixérem. Přidáme cca 5 polévkových lžic instantního kokosového nápoje (není potřeba, pokud máme rostlinné mléko), 2 čajové lžičky vanilkového aroma a vodu. Vodu přiléváme postupně v takovém množství, aby nám vznikl řídký krém (krém v lednici ztuhne). Dostatečné množství vody nebo rostlinného mléka vytvoří i z obyčejného tofu dokonale hladký krém, takže se toho nebojte 🙂 Krém dosladíme dle chuti sirupem z agáve. (Můžete použít např. i hnědý cukr, ale sirup se ve směsi hned rozpustí.)

Když máme krém hotový, připravíme si kávu, do které budeme namáčet piškoty. Já dělám doma pouze presso nebo překapávanou kávu, můžete ale použít i instantní. Do kávy dávám ještě lžičku  instantního kokosového nápoje, aby byla pro namáčení piškotů sladší.

Také si vezmeme banán/ y a nakrájíme ho/ je na kousky.

Když máme vše připravené, klademe do skleniček vrstvy z banánů, piškotů namočených v kávě a krému. Vrstvy ještě sem tam pokapu sirupem z agáve.

Tofu natural nasladko - stačí smíchat tofu s vodou a vznikne krém :)
Tofu natural nasladko – stačí smíchat tofu s vodou a vznikne krém 🙂

Hotový desert dáme vychladit a hlavně uležet do ledničky – ideálně přes noc, aby se chutě opravdu dobře spojily. Dobrou chuť 🙂

Tofu je lahodné i v kombinaci s datlovým sirupem a ořechy.

Tofu s ořechy a datlovým sirupem
Tofu s ořechy a datlovým sirupem