Na těsto na košíčky budeme potřebovat:
- 1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky – např. jemně mletá špaldová, případně lze namíchat 1:1 s hladkou moukou
- 2 polévkové lžíce cukru – pokud chceme cukroví sladší, přidáme cukru více – např. 4 lžíce (osobně dávám ale jen 2), třtinový cukr si v mixéru rozemelu najemno na „moučkový“ cukr
- 1 polévkovou lžíce octa
- 1/2 hrnku kokosového oleje (olej neskladuji v lednici, takže je dobře povolený a s moukou se snadno spojí)
- 4 – 6 lžic ledové vody
- špetka soli
Na krém z avokáda budete potřebovat:
- 2 zralá avokáda
- 1/4 tabulky hořké čokolády
- 1 banán (nemusí být)
- kokosový olej – cca 1 – 2 lžíce – olej chuť výrazně zjemní a díky němu krém lépe ztuhne
- rum (tuzemák) – pár kapek (nemusí být)
- cukr nebo sirup dle preferencí
V robotu si smícháme mouku, cukr, ocet, olej a špetku soli. Do vytvořené hmoty přidáme 4 – 6 polévkových lžic (většinou stačí 4 lžíce) studené vody a znovu promícháme. Vzniklé těsto dáme na vál a ještě chvíli rukama hněteme, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí. Těsto dáme do mikrotenového pytlíku a alespoň hodinu necháme v lednici odpočinout. Pokud příliš ztuhne, vyndáme ho z lednice s dostatečným předstihem, abychom s ním mohli snadno pracovat.
Formičky na košíčky si vymažeme kokosovým olejem, vmačkáme do nich těsto a dáme péct na cca 6 – 10 minut na 180 C. Vychladlé formičky vyklopíme.
Košíčky můžeme pomazat marmeládou a pomocí cukrářského pytlíku ozdobit krémem z avokáda. Avokádový krém si vyrobíme tak, že avokáda rozmixujeme a smícháme s rozpuštěnou čokoládou a kokosovým olejem. Můžeme dochutit sirupem, rumem, vanilkovým aroma…