Na těsto budeme potřebovat:
- 1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky – např. jemně mletá špaldová, případně lze namíchat 1:1 s hladkou moukou
- 2 polévkové lžíce cukru – pokud chceme cukroví sladší, přidáme cukru více – např. 4 lžíce (osobně dávám ale jen 2), třtinový cukr si v mixéru rozemelu najemno na „moučkový“ cukr
- 1 polévková lžíce octa
- 1/2 hrnku kokosového oleje (olej neskladuji v lednici, takže je dobře povolený a s moukou se snadno spojí)
- 4 – 6 lžic ledové vody
- špetka soli
V robotu si smícháme mouku, cukr, ocet, olej a špetku soli. Do vytvořené hmoty přidáme 4 – 6 polévkových lžic (většinou stačí 4 lžíce) studené vody a znovu promícháme. Vzniklé těsto dáme na vál a ještě chvíli rukama hněteme, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí. Těsto dáme do mikrotenového pytlíku a alespoň hodinu necháme v lednici odpočinout. Pokud příliš ztuhne, vyndáme ho z lednice s dostatečným předstihem, abychom s ním mohli snadno pracovat.
Těsto si dáme mezi dva pečící papíry a vyválíme placku, ze které vykrajujeme libovolné tvary. Ty pečeme na 180 C na cca 6 – 10 minut, dokud cukroví nezezlátne.
Vychladlé cukroví můžeme ozdobit třeba čokoládovou polevou, kterou si připravíme z hořké čokolády a kokosového oleje. Kdo chce, může polevu dosladit např. rýžovým sirupem nebo cukrem. Čokoládu, kokosový olej a cukr v poměru cca 5:2:1 pomalu rozpustíme na malém plameni.
Cukroví necháme alespoň 1 den v chladu odležet.