CELEROVÁ POMAZÁNKA Z HRAŠKY


  • cca 200 g syrového celeru
  • 2 – 3 polévkové lžíce základu na pomazánku z Hrašky (nebo 2 – 3 polévkové lžíce domácí majonézy podle receptu ZDE)
  • 1 jablko
  • citronová šťáva
  • hrst vlašských ořechů
  • pepř
  • sůl

Základ pomazánky

  • 50 g Hrašky
  • 250 ml vody
  • 50 g oleje (použila jsem Vegetol)
  • Mahá koření 1/2 čajové lžičky (není nutné, ale je dobré)

Nejdříve si připravíme základ pro pomazánku, který po té můžeme ochutit dle libosti.

Do hrnce si dáme Hrašku, postupně do ní přiléváme studenou vodu a co nejlépe ji rozmícháme. Po té vodu s Hraškou začneme pomalu vařit. Jakmile se směs začne vařit, zmírníme teplotu na minimum – např. na  mém 9stupňovém vařiči zahřívám směs na čísle 2 nebo 3.

Mezi tím si na pánvičce nasucho orestujeme MAHÁ koření a přidáme ho ke směsi. MAHÁ koření není podmínkou receptu, ale je moc dobré.

Asi po 10 minutách přidáme do směsi Hrašky, vody a MAHÁ koření olej. Olej do směsi postupně lijeme a zamícháváme.

Za občasného míchání směs vaříme tak dlouho, až není cítit po hrachu a získá lahodou chuť. Směs necháme vychladit a po té ji prošleháme tyčovým mixérem – získá krásně hladkou krémovou konzistenci, se kterou se dobře pracuje. Směs můžeme ochutit například syrovým celerem.

Celer nastrouháme najemno, přidáme 2 – 3 polévkové lžíce základu na pomazánku z Hrašky (nebo domácí majonézy), najemno nastrouhané jablko a hrst mletých vlašských ořechů. Dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.