POMAZÁNKA Z HRAŠKY – LÁSKA NA PRVNÍ OCHUTNÁNÍ


Základ pomazánky

  • 50 g Hrašky
  • 250 ml vody
  • 50 g oleje (použila jsem Vegetol)
  • Mahá koření 1/2 čajové lžičky (není nutné, ale je dobré)
  • sůl na dochucení

Pomazánku můžete dochutit dle vašich preferencí, seznační je například drožďová nebo česneková varianta.

Drožďová varianta

  • 70 g cibule
  • 25 g oleje
  • 1 kostka droždí
  • nakládané sladkokyselé okurky + nálev
  • hořčice
  • pažitka, syrová cibule, …

Nejdříve si připravíme základ pro pomazánku, který po té můžeme ochutit dle libosti.

Do hrnce si dáme Hrašku, postupně do ní přiléváme studenou vodu a co nejlépe ji rozmícháme. Po té vodu s Hraškou začneme pomalu vařit. Jakmile se směs začne vařit, zmírníme teplotu na minimum – např. na  mém 9stupňovém vařiči zahřívám směs na čísle 2 nebo 3.

Mezi tím si na pánvičce nasucho orestujeme MAHÁ koření a přidáme ho ke směsi. MAHÁ koření není podmínkou receptu, ale je moc dobré.

Asi po 10 minutách přidáme do směsi Hrašky, vody a MAHÁ koření olej. Olej do směsi postupně lijeme a zamícháváme.

Za občasného míchání směs vaříme tak dlouho, až není cítit po hrachu a získá lahodou chuť. Směs necháme vychladit a po té ji prošleháme tyčovým mixérem – získá krásně hladkou krémovou konzistenci, se kterou se dobře pracuje.

Výsledná směs tvoří perfektní základ pro pomazánky, stačí ji dochutit dle preferencí. Např. drožďová pomazánka je famózní.

Na rozpálený olej nasypeme na drobno nakrájenou cibulku. Až cibulka zesklovatí, přidáme droždí, které necháme rozpustit v oleji (eventuálně můžeme přidat lžíci vody nebo láku z okurek, aby šlo roztavení droždí lépe). Až směs trošku vychladne, přimícháme ji k Hraškovému základu pro pomazánky a dochutíme nastrouhanými nakládanými okurkami, na drobno nakrájenou syrovou cibulí, pažitkou, hořčicí a solí. Pokud chcete mít pomazánku řidší, nařeďte ji přidáním polévkové lžíce vody nebo láku z okurek.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.