Korpus
- 1 hrnek vloček
- 1 hrnek ořechů (mandle, lískové, vlašské nebo jejich mix – co má kdo doma)
- 3/4 hrnku datlí nebo datlové pasty (pasta vyjde mnohem levněji a do dortů je skvělá)
- 6 polévkových lžic vody
- 2 polévkové lžíce strouhaného kokosu
- 1 polévková lžíce rumu (nemusí být)
Navrch
- 200 g kešu ořechů přes noc namočených ve vodě
- 2 manga
- 4 polévkové lžíce kokosového mléka
- 4 velké polévkové lžíce kokosového oleje
- 1 polévková lžíce rumu (nemusí být)
- plátky kokosu na posypání
- dort lze dozdobit například sirupem z datlí (nemusí být)
V mixéru si rozmixujeme všechny ingredience na korpus. Vznikne hmota, která by díky datlím a vodě měla držet při sobě – pokud ne, přidejte více datlí nebo trošku vody. Hmotu natlačíme do předem vymazané dortové formy. Formu si vymažeme kokosovým olejem. Kdo má dost ořechů, může místo vloček použít na korpus jen ořechy.
Manga si oloupeme a rozmixujeme.
Kešu oříšky, které jsme si nechali přes noc namočené ve vodě, slijeme a rozmixujeme s kokosovým mlékem. Během mixování přidáme rozmixované mango.
POZOR! Kešu mixuji postupně v robotu o průměru 8 cm, protože ve větší nádobě se mi oříšky nedaří rozmixovat do hladké krémové konzistence. Oříšky se ve větší nádobě sice rozmixují, ale krém není 100% hladký – je hrubší. Oříšky se nejdříve nasekají a tím, že přiléváme kokosové mléko a rozmixované mango se „drť“ přemění na hladkou „pastu“/krém. Specializovaný mixér na RAW syrovou stravu (food procesor) nemám.
Do krému přidáme 4 velké polévkové lžíce kokosového oleje a můžeme přidat trochu rumu. Rum není RAW, ale je dobrý 🙂
Hmotu nalijeme na korpus, posypeme plátky kokosu a dáme na několik hodin vychladit. Po vychlazení se dort dá pohodlně krájet, i když není korpus úplně tuhý. Pokud bychom chtěli mít korpus tužší, můžeme dát dort do mrazáku, já to ale nedělám.
Před podáváním můžeme dozdobit třeba datlovým sirupem.
Pokud by vám zbyl krém z kešu a manga, můžete ho použít na mini deserty v kombinaci s rozmixovaným mangem a chia semínky.