- 1/4 vodního melounu
- 1/2 – 1 ks salátové okurky
- cca 100 g tofu natural upravené na způsob balkánského sýru – dle návodu níže
- šťáva z 1 citrónu
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce agávového sirupu nebo 1 polévková lžíce cukru
- hrst máty
Meloun a okurku nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s kostičkami tofu natural upraveného na způsob balkánského sýru, který si vytvoříme tak, že si tofu natural nakrájíme na kostičky a namočíme alespoň den předem do slaného nálevu (1 polévková lžíce soli na 200 ml vody). Takto naložené tofu vydrží v lednici i několik dní.
Z citronové šťávy, sirupu nebo cukru a olivového oleje vytvoříme zálivku, kterou smícháme s nakrájenou zeleninou, tofu a hrstí nakrájené máty.
Podáváme vychlazené.
*Recept je z mého oblíbeného časopisu Dobroty – CountryLife*