LUXUSNÍ VÁNOČKA (NEBO MAZANEC)


  • ½ kg hladké mouky
  • 10 dkg cukru (množství dle chuti)
  • 10 dkg rostlinného tuku (např.  Alsan,  Soyatoo Tofubutter)
  • 1 vanilkový cukr
  • rozinky a oloupané a nakrájené mandle dle chuti
  • 2 dkg droždí 
  • špetka soli
  • ¼ l rostlinného mléka

Vytvoříme si kvásek (cukr, trošku mléka, kvasnice). Po té, co vzejde, si smícháme všechny suroviny a necháme těsto kynout (alespoň hodinu). Po té upleteme vánočku nebo vytvoříme mazanec (na mazanec stačí poloviční množství surovin). Necháme 20 minut znovu kynout a dáme do trouby. Pečeme při 160°C asi 45 minut.

Čím déle těsto kyne, tím je chutnější výsledek 🙂


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.