NEJJEDNODUŠŠÍ DOMÁCÍ CHLEBA PEČENÝ V TROUBĚ


Tohle je ten nejjednodušší domácí chleba, jaký si můžete upéct. Příprava mi trvala 2 minuty a výsledek se nebojím srovnat s konvečním chlebem, jaký zakoupíte v běžném v obchodě. Poměr čas / výkon geniální 🙂

Na chléb budeme potřebovat:

  • 3 hrnky hladké mouky (z toho 2 hrnky pšeničné, 1 hrnek celozrnné mouky)
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku drceného kmínu
  • semínka (dávám 1 hrst slunečnicových a 1 hrst lněných semínek)
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 a 1/4 hrnku vlažné vody

Všechny suché suroviny smícháme, přidáme vodu a vytvoříme těsto, které necháme kynout alespoň 2 hodiny (nechávám chléb kynout déle, cca 4 hodiny, 2 hodiny je minimální doporučený čas). Po vykynutí z těsta vytvoříme bochánek, který vyklopíme na rozehřátý pekáček nebo plech. Chléb posypeme kmínem, hrubozrnnou solí (používám např. sůl Maldon), případně semínky.

Chléb pečeme v předem vyhřáté troubě na 225 C. Prvních 30 minut pečeme chléb zakrytý, po té jej dopečeme ještě dalších 15 minut nezakrytý, aby se nám vytvořila kůrčička. Pokud nemáte chléb čím přiklopit, stačí ho na první půlhodinu přikrýt alobalem, jak to dělám já.