Pro tenhle Pohlreichova „líčka“ na červeném víně jsem se rozhodla, protože jsem potřebovala spotřebovat velké množství červeného vína a také proto, že miluju kořenovou zeleninu a bramborovou kaši. A ruku na srdce – kdo by o tomto receptu už alespoň neslyšel a něchtěl ho vyzkoušet?
Pro Pohlreichova líčka na červeném víně ve vegan verzi budeme potřebovat:
- 380 g Robi masa
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 8 žampionů
- 320 g kořenové zeleniny (1/2 celeru, 1 kořen petržele, 2 mrkve)
- 7 polévkových lžic rajského protlaku (rajčatové pyré)
- 350 ml červeného vína (vína nakupuji přímo od vinařů na portálu www.lahvoteka.cz)
- 300 ml vody
- slunečnicový olej
- tymián, oregáno, sůl
Robi maso nakrájíme na kostky a opečeme na oleji. Vyndáme a do oleje přidáme cibuli, kterou chvíli restujeme. Po té přisypeme na plátky nakrájený česnek a opět restujeme. Nakonec přidáme na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a žampiony a do zlatova opékáme. Pokud by se nám zelenina připékala, přidáme trochu oleje.
Asi po 15 minutách zalijeme zeleninovou směs červeným vínem a rajčatovým protlakem a necháme víno zredukovat. Jakmile se objem omáčky zmenší na polovinu, přidáme vodu. (V původním receptu je vývar, ale já do omáček vývary nepoužívám, protože si myslím, že unifikují chuť).
Asi po 45 minutách, kdy je zelenina měkká a chutě spojené, dochutíme „omáčku“ solí a tymiánem nebo oregánem.
Omáčku nikdy nemixujeme. Podáváme s bramborovou kaší – brambory, rostlinné mléko a rostlinný tuk (např. Alsan).