Tacos je tradiční mexické jídlo – malá tortila, jejíž obsah se může lišit dle receptu. Já dělám tacos s „mletým“ (nasekaným) robi masem, s trochou majonézy a kupou zeleniny a tahle kombinace je naprosto FANTASTICKÁ, takže se po tom můžu prostě užrat 🙂
Tacos je rychlé a snadné na přípravu a v teplých měsících představuje lehké jídlo, které vás však zároveň bezvadně zasytí.
Myslím, že bude tacos také bavit vaše děti a díky tomu, že si u tohoto jídla můžete připravit vše pěkně dopředu, je to i praktické a přitom efektní i efektivní pohoštění pro návštěvy 🙂
Tacos prostě miluju a věřím, že vy budete taky, až ho vyzkoušíte 🙂
Na skvělé tacos plné vitamínů ze zeleniny a bílkovin z robi masa budete potřebovat:
(Množství surovin si určete dle počtu tacos, já jsem připravovala přibližně 10 kousků.)
- 10 kusů tacos – seženete např. v Marks and Spencer, výjimečně jsem na ně narazila v Lidlu během mexických dnů – kupte určitě hodně balení do zásoby :), tacos z Lidlu mi chutnaly ještě víc než v Marks and Spencer
- cca 5 polévkových lžic rajčatové omáčky – používám rajčatovou omáčku Passata di Pomodoro od San Fabio z Penny Marketu (omáčka je levná a chutná opravdu moc dobře)
- cca 4 – 5 plátky / oválky robi masa – momentálně si kupuji přímo plátky na gril, které jsou ještě lépe ochucené (plátky seženete v prodejnách zdravé výživy nebo přímo u výrobce, kde vás vyjdou na cca 60% ceny – www.eurobi.cz)
- zeleninu – zeleninu si můžete namixovat dle chuti, používám směs zelené papriky, rajčat, řapíkatého celeru a rukoly
- 1 cibuli
- olivový olej nebo jiný rostlinný olej na restování robi masa
- oblíbené koření, sůl
- olej s chilli, eventuálně citrónovou šťávu – není nutné, ale chuť směsi robi masa a rajčatové šťávy báječně doladí
- domácí majonézu – recept na její výrobu najdete zde – určitě si majonézu vyrobte doma, je to rychlé a její chuť je naprosto lahodná 🙂
Zeleninu (rajčata, papriky, řapíkatý celer) si na krájíme na jemno, cibuli na jemné proužky. Zeleninu ochutíme kořením – používám např. pepř. Do tacos se také skvěle hodí rukola 🙂
Připravíme si domácí majonézu podle receptu zde.
Tacos můžete koupit už jako hotové „mističky“, viz. např. ty z Lidlu nebo jako malé tortilky, viz. ty z Marks and Spencer na fotce níže. V tom případě je potřeba je vytvarovat a to tak, že si jednotlivé tortilky naskládáme na mřížku a zapneme troubu na 200 C. Za cca 15 minut se tacos trochu opečou a po vychladnutí získají pevný tvar „mističek“.
Když si pořídíte již vytvarované tacos, stačí je naskládat na plech a ohřát v troubě na cca 220 C cca 5 minut.
Robi maso si nakrájíme na kousky a dáme rozmixovat do mixéru. Robi maso se dá také ručně nastrouhat na struhadle, ale dá to opravdu hodně moc (!) práce, a tak je mnohem lepší použít mixér – skutečně se vyplatí mixér vyndat a pak i umýt 🙂 🙂
Na oleji si zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme k ní nakrájené robi maso a orestujeme ho. Po té přidáme několik lžic rajčatové šťávy (protlaku), oblíbené koření a ještě chvíli směs prohřejeme. Chuť směsi skvěle vyzdvihne pár kapek citrónové štávy a jestli máte rádi pálivá jídla, tak přidejte olej s chilli. Hotová směs je výtečná už sama o sobě 🙂
Ohřáté tacos plníme nejdříve směsí z robi masa (k plnění používám malou lžičku), po té přidáme majonézu a nakonec zasypeme zeleninou a přidáme pár půlměsíčků cibule. Dobrou chuť 🙂
Tacos můžete naplnit také robi masem a quacamole 🙂
Na guacamole budete potřebovat:
- 1 zralé avokádo
- 1/2 červené cibule
- 2 rajčata
- česnek dle chuti
- chilli nebo chilli olej
- šťávu z 1/2 poloviny citrónu
- pepř
- sůl
Avokádo přepůlíme, zbavíme pecky a slupky a rozmačkáme. Přidáme na jemno nakrájená rajčata a opravdu hodně na jemno nakrájenou cibuli. Dochutíme šťávou z poloviny citrónu, solí, pepřem a špetkou soli.
Robi maso si nakrájíme na malé kostičky, okořeníme a orestujeme.