V poslední době jsem doslova propadla pečené mrkvi v troubě. Když k ní přidáte ještě na tenké plátky nakrájenou dýni a posypete kořením a solí, je to naprostý luxus, na kterém si ujíždím už několikátý den 🙂
Mrkev je levná :), obsahuje beta karoteny, hodně vlákniny a antioxidantů. Také v ní najdete významné množství selenu, který posiluje nervovou soustavu. Mrkev se používá jako močopudný prostředek, při šerosleposti nebo revmatických zánětech kloubů.
Na mrkev pečenou v troubě budeme potřebovat:
- mrkev
- olivový olej
- oblíbené koření – já jsem použila směs koření Bambova sůl
- kdo chce, může si k mrkvi přidat ještě dýni 🙂
Mrkev oškrábeme a nakrájíme na tenké hranolky široké cca 0.5 cm. Dýni nakrájíme na tenké plátky široké cca 0.3 cm. Na plech dáme pečící papír, který pokapeme olivovým olejem. Na papír nandáme hranolky mrkve a plátky dýně, znovu pokapeme olivovým olejem a posypeme kořením, které máte rádi. Já jsem si oblíbila Bambovu sůl, která obsahuje mořskou sůl, slad, česnek, kardamom, koriandr, kurkumu, kmín, papriku, pepř, petržel a další bylinky a seženete ji na internetu.
Kdo nemá Bambovu sůl může použít například sůl a tyminán. Dýni můžeme pokapat šťávou z grepu nebo šťávou z limetky, ale není to nutné… v tomto jídle jde hlavně o mrkev 🙂
Mrkev s dýní dáme péct do rozpálené trouby na 220 C na cca 25 minut. Po té plech se zeleninou vyndáme a pokud je ještě málo slaná, můžeme ještě dodatečně dosolit. Dobrou chuť 🙂