Hledáte inspiraci na polevu na váš čokoládový dort? Vyzkoušejte vynikající čokoládovou polevu z kakaa, datlí a kokosového oleje, která je chuťově intenzivní, a přitom není tolik tučná jako klasické krémové polevy. Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo, obsahují také vápník a čerstvé datle obsahují dokonce i vitamín C.
Na čokoládovou polevu z datlí, kokosového oleje a kakaa budete potřebovat:
- 1 hrneček datlí – 30 minut namočených v horké vodě
- 1 polévkovou lžíci kakaa do polevy a 1 polévkovou lžíci kakaa na posypání
- 8 polévkových lžic kokosového tuku
Datle zbavíme pecek a na 30 minut je zalijeme horkou vodou. Po půl hodině z datlí vodu slijeme (nevadí, když v datlích trochu vody zbude, alespoň se vám budou lépe mixovat), přidáme 1 polévkovou lžíci kakaa a 8 polévkových lžic kokosového oleje, který si necháme předem na mírném plameni rozehřát. Celou směs mixujeme dohladka, dort jí potřeme, posypeme kakaem a necháme vychladit.
Datle je nutné koupit „masité“, kupuji např. odrůdu Mazafati, kterou seženete v kamenných obchodech nebo v eshopech s orientálními potravinami.