SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM


Na 4 – 5 porcí budete potřebovat

  • 150 g celeru
  • 150 g mrkve
  • 150 g kořenové petržele
  • 150 g cibule
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 15 kuliček pepře
  • tymián
  • rostlinný olej (používám Vegetol)
  • 1 l vody
  • 200 – 300 ml sojového mléka
  • šťávu z 1 citrónu
  • pepř
  • sůl

Celer, mrkev, kořenovou petržel a cibuli si oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci si na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, přidáme zbytek zeleniny – celer, mrkev a kořenovou petřžel – a restujeme dozlatova. Olejem nešetříme, používáme takové množství, aby se zelenina dobře opekla. Pokud se nám v průběhu opélání zeleniny zdá, že je oleje málo, můžeme ho do zeleniny ještě přidat. Díky opékání zeleniny se krásně uvolní její chuť.

Když je zelenina dobře opečená (orestovaná), což trvá cca 15 minut, přidáme nové koření a celý pepř. Použít na to můžeme třeba sítko na čaj, do kterého nové koření a pepř dáme. Přímo do omáčky vložíme bobkový list, který nemusí být v sítku, protože se z omáčky dobře vyndavá.

Orestovanou zeleninu a koření zalijeme 1 litrem horké vody a necháme 40 minut vařit. Místo samotné horké vody se v některých receptech používá zeleninový vývar, ale pro mě osobně je výsledná omáčka chuťově dostatečně silná, takže zeleninový vývar nepřidávám. Navíc bych měla obavy, že by chuť jiné zeleniny použité ve vývaru mohla narušit výslednou nezaměnitelnou chuť svíčkové omáčky.

Po uvaření zeleniny vyjmeme sítko s kořením a bobkový list z omáčky a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem. Zeleninu mixuji úplně najemno, aby mi v omáčce nezůstaly hrudky. Omáčku zjemním cca 200 – 300 ml sojového mléka a ještě asi 10 minut provařím. Omáčka je díky množství zeleniny natolik hustá, že ji už nezahušťuji.

Výslednou chuť omáčky doladíme šťávou z 1 citrónu nebo limetky, solí, pepřem a špetkou tymiánu. Omáčku můžeme podávat s plátky ROBI masa a pohankovými knedlíky.