Na 10 cupcaků budete potřebovat
Na těsto
- 1 a 1/4 hrnku mouky (použila jsem jemně mletou celozrnnou mouku)
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- cca 5 – 6 polévkových lžic cukru (množství dle chuti)
- 3 čajové lžičky mletého zázvoru (koření)
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku (rozmělnila jsem ho ve hmoždíři)
- 1/2 hrnku kokosového oleje (skladuji ho venku, takže je měkký a připravený k použití)
- špetku soli
- 1 polévkovou lžíci melasy
- 1/3 šálku silného espressa
- 1/4 šálku rostlinného mléka (použila jsem sojové)
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
Na krém
- 1/2 hrnku roslinného tuku (používám Alsan – seženete v prodejnách zdravé výživy)
- 5 – 6 polévkových lžic espressa
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
- 4 polévkové lžíce moučkového cukru (používám třtinový cukr, který si rozemelu v mixéru)
Smícháme všechny ingredience na těsto (správně bychom měli smíchat nejdříve všechny tekuté a všechny pevné a ty pak smíchat dohromady) – vznikne nám dobře tekuté těsto, které nalijeme do formy na cupcaky vystlané papírovými košíčky. Pokud nemáte papírové košíčky, můžete místo nich použít pečící papír – stačí ho „zmuchalat“ a znovu narovnat a nastříhat na čtvrce v požadované velikosti. Cupcaky pečeme v troubě vyhřáté na 180 C asi 25 – 30 minut.
Na krém si necháme povolit cca 1/2 hrnku rostlinného tuku – používám Alsan. Po té, co tuk trošku povolí, do něj zašleháme cca 5 – 6 polévkových lžic espressa a cca 4 polévkové lžíce moučkového cukru. Já moučkový cukr nepoužívám – pro tyto případy si v mixéru rozemelu třinový cukr najemno. Krém šleháme alespoň 3 – 5 minut, aby se všechny ingredience dobře spojily. Po té vezme cukrářské sáčky nebo jiné plničky a ozdobíme jím cupcaky. Cupcaky můžeme posypat např. vánočním kořením a ozdobit kávovými zrny.