„Nachos“
- 2 hrnky hladké nebo špaldové celozrnné jemně mleté mouky
- 1 lžička soli
- 50 g olivového oleje
- 0,5 hrnku vody
- 2 čajové lžičky lněného semínka (nemusí být)
Náplň
- rostlinný sýr
- sušená rajčata
- olivy
- bylinky (petřžel, bazalka, rozmarýna)
- koření na grilovanou zeleninu
Nachos se připravuje z kukuřičné mouky, já však používám buď hladkou nebo celozrnnou jemně mletou mouku.
Smícháme všechny ingrediene na „nachos“ – mouku, sůl, olivový olej, vodu a semínka a vytvoříme těsto. Těsto rozdělíme na 8 stejně velkých dílů. Z každého dílu vyválíme co nejtenčí (přibližně 1 – 2 mm) placku, kterou dáme na rozpálenou pánev a na sucho pečeme přibližně minutu z každé strany. Že jsou placky hotové, poznáme tak, že se začnou tvořit na těstě puchýřky. Jakmile placku sundáme z pánve, nakrájíme ji ještě horkou na 8 dílků. Placku je nutné krájet okamžitě – tím jak chladne, těsto tvrdne – a pokud bychom ji krájeli studenou, praskala by.
Na „nachos“ si můžeme připravit náplň z toho, co máme rádi. Například lze použít směs z nastrouhaného rostlinného sýra, na drobno nakrájených sušených rajčat, oliv a bylinek, případaně koření, kterou klademe na „nachos“ a zapečeme pod grilem – trvá to cca 4 – 5 minut.
„Nachos“ jsou výborné zapečené nebo třeba k hummusu.