Burger
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek nakrájené kapusty
- 1 a 1/2 hrnku červených fazolí (použila jsem Bouduelle červené fazole v plechovce 545 g + 35% navíc)
- 1/3 hrnku kuskusu
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- 3 čajové lžičky koření na mleté maso
- 2 čajové lžičky lněného semínka
- sůl
Rajčatová salsa
- rajčata
- červená cibule
- olivový olej
- bazalka
- pepř
- sůl
Avokádové quacamole
- avokádo
- citronová šťáva nebo šťáva z limetky
- červená cibule
- česnek
- chilli
- pepř
- sůl
Kupované housky na hamburgery
Do jedné třetiny hrnečku si nasypeme kuskus a zalijeme ho vařící vodou – vodu lijeme přibližně do poloviny hrnečku. Přiklopíme a necháme kuskus asi 10 minut změknout. Na drobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji. Během smažení k ní přidáme na drobno nakrájenou kapustu, aby kapusta zavadla a změkla a cibule zesklovatěla. Fazole si slijeme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké hmoty. Přidáme cibuli s kapustou a kuskus a znovu mixujeme. Do hladké směsi přidáme česnek, hořčici a koření. Také můžeme přidat lněné semínko. Z množství vytvoříme 4 veliké nebo 6 menších burgerů, které poklademe na vymazaný pečící papír a pečeme v troubě na 200 C přibližně 20 minut (po 10 minutách burgery otočíme).
Mezi tím si připravíme rajčatovou salsu a quacamole. Na 1 burger o průměru 13 cm jsem použila 1/2 avokáda (stačila by i 1/3) a cca 4 malá třešňová rajčátka.
Na rajčatovou salsu si vezmeme 4 malá třešňová rajčátka nebo 2 velká rajčata, ze kterých si vydlabeme vnitřky. Rajčata nakrájíme opravdu na drobno, přidáme na drobno nakrájenou červenou cibuli a pár lístků nakrájené bazalky, zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Množství červené cibule volíme dle chuti, na 4 malá rajčátka používám například čtvrtinu malé cibule.
Na avokádové quacamole si oloupeme avokádo a rozmačkáme ho vidličkou téměř do hladké hmoty – aby zůstaly jen malé kousky. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli. Množství červené cibule volíme dle chuti, na 1/2 avokáda davám přibližně čtvrtinu malé cibule. Přidáme stroužek česneku, šťávu z poloviny citrónu nebo limetky, trošku chilli, sůl a pepř dle chuti. Do quacamole patří ještě rajčata, ale v tomto případě je nedávám.
Přibližně 3 minuty před koncem pečení burgerů k nim do trouby přidáme housky, aby se opekly a nahřály. Po té housky vytáhneme, namažeme jednu stranu tenčí vrstvou quacamole, na kterou položíme burger, potřeme opět quacamole, přidáme rajčatovou salsu a zakryjeme houskou. Dle chuti můžeme do hamburgerů přidat nakrájenou červenou cibuli.