- 500 g hladké nebo špaldové celozrnné jemně mleté mouky
- 400 ml vody
- půlka kostky droždí
- 1 čajová lžička cukru na kvásek
- sůl na posypání – nejchutnější je plátková sůl Maldon
- olivový olej
- česnek, rozmarýn, olivy atd. na dochucení
Z vody, půlky kostky droždí a z cukru si připravíme kvásek.
Když kvásek vzejde, smícháme ho se zbytkem vody a mouky a necháme těsto alespoň 60 minut vykynout.
Mezi tím si rozpálíme troubu na maximum a vyložíme si plech pečícím papírem. Vykynuté těsto si rozdělíme na dva díly. První půlku dáme na pečící papír a rukama namočenýma v oleji nebo ve vodě těsto roztáhneme na celou velikost plechu. Po té jej posypeme solí (nejchutnější je plátková sůl Maldon), polijeme trochou oleje a dáme péct při maximální teplotě na 12 minut.
Těsto můžeme před pečením posypat také tymiánem, rozmarýnem nebo olivami. Když těsto vyndáme z trouby, můžeme ho ještě horké potřít olivovým olejem s rozmačkaným česnekem. Česnek nedáváme nikdy před pečením – zhořkl by.
To samé uděláme s druhou půlkou těsta.
Foccacia je výborná samotná nebo namáčíme – li jí do různých druhů olejů (olivový, vinný, avokádový, …).
Z těsta můžeme uplést také houstičky. V tom případě je ale dobré těsto dosolit, nejen posypat solí.
Foccacia se dá skvěle kombinovat se saláty, polévkami a různými druhy olejů, vynikající je ale i samotná jen s česnekem 🙂
Verze ze špaldové celozrnné mouky.