FOCCACIA


  • 500 g hladké nebo špaldové celozrnné jemně mleté mouky
  • 400 ml vody
  • půlka kostky droždí
  • 1 čajová lžička cukru na kvásek
  • sůl na posypání – nejchutnější je plátková sůl Maldon
  • olivový olej
  • česnek, rozmarýn, olivy atd. na dochucení

Z vody, půlky kostky droždí a z cukru si připravíme kvásek.

Když kvásek vzejde, smícháme ho se zbytkem vody a mouky a necháme těsto alespoň 60 minut vykynout.

Mezi tím si rozpálíme troubu na maximum a vyložíme si plech pečícím papírem. Vykynuté těsto si rozdělíme na dva díly. První půlku dáme na pečící papír a rukama namočenýma v oleji nebo ve vodě těsto roztáhneme na celou velikost plechu. Po té jej posypeme solí (nejchutnější je plátková sůl Maldon), polijeme trochou oleje a dáme péct při maximální teplotě na 12 minut.

Těsto můžeme před pečením posypat také tymiánem, rozmarýnem nebo olivami. Když těsto vyndáme z trouby, můžeme ho ještě horké potřít olivovým olejem s rozmačkaným česnekem. Česnek nedáváme nikdy před pečením – zhořkl by.

To samé uděláme s druhou půlkou těsta.

Foccacia je výborná samotná nebo namáčíme – li jí do různých druhů olejů (olivový, vinný, avokádový, …).

Z těsta můžeme uplést také houstičky. V tom případě je ale dobré těsto dosolit, nejen posypat solí.

Foccacia se dá skvěle kombinovat se saláty, polévkami  a různými druhy olejů, vynikající je ale i samotná jen s česnekem 🙂

Verze ze špaldové celozrnné mouky.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.